28 Aralık 2016 Çarşamba

Oz Büyücüsü - İçtenliğin Çizgilere Yansıması

   Bugün size Marvel tarafından yayımlanan ve benim daha henüz okuduğum, Eisner ödüllü bir çizgi roman olan Oz Büyücü'sinden bahsedeceğim. Çizgi roman Türkçe'ye Marmara Çizgi tarafından 2012'de çevrilmiş. Skottie Young tarafından çizilmiş, Eric Shanower tarafından ise yazılmış. Bu yazıda spoiler vermemeye çalışacağım ama yine de hikayenin konusu dahi bana spoiler diyorsanız okumayın bu yazıyı derim size.

   Oz Büyücüsü çizgi romanı o bildiğimiz klasik konuyu anlatıyor bizlere. Bir fırtına sonucu Kansas'taki çiftlik evinden bilmediği başka bir diyara düşen Dorothy ve köpeği Toto; evleri Kuzeyin Kötü Kalpli Cadısı'nın üstüne düşüp onu öldürdükleri için sevinçle karşılanırlar. Fakat onların tek bir isteği vardı ve o da Kansas'a geri dönmek. Etrafındaki kişiler bu isteği sadece Kadim Büyücü Oz'un gerçekleştirebileceği konusunda birleşince, Oz'un bulunduğu Zümrüt Kent'e gitmekten başka çare kalmıyordu. Dorothy bu maceraya çıktıktan sonra bir beyin isteyen Korkuluk, bir kalp isteyen Teneke Adam ve cesaret isteyen bir Aslan da Kadim Büyücü Oz'a isteklerini iletmek için ona katılırlar. Böylelikle onlar için uzun bir yolculuk başlamıştı.

   Oz Büyücüsü yukarıda dediğim gibi klasik konuyu anlatıyor. Bu iş zor tabi bunu kabul etmek lazım. Herkesin bildiği ve farklı farklı yazar ve çizerden görünen bir esere farklı bir dokunuş yapıp kendi tarzını ortaya koymak işinden bahsediyorum. Skottie Young da bu zorluktan bahsetmiş kitaptaki yazısında. Ve sonuna ise karakterleri yaratış süreciyle ilgili birkaç çizim paylaşmış. Kitaptaki en iyi kısım sonuna eklenen bu eskizlerdi ne yalan söyleyeyim. Karakterleri oluştururkenki tercihlerine değinmiş az da olsa. Keşke daha fazla olsalardı. Ayrıca kitabın sonuna da varyant kapaklar da eklenerek, içeriğin daha da zengin olması sağlanmış.

   Bu çizgi roman kesinlikle içinde çok güzel detayları ve mesajları olan, sadece çocuklar tarafından değil, büyükler tarafından da kesinlikle okunması gereken bir eser. L. Frank Baum tarafından yazılan bu kitabın çizgi roman uyarlamasını herkese tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder